Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 13 Kolovoz 2020 11:16

Poduzetnička zono Mišnjak, Nikoli si teška!

Još jedna točka koju su stavili pa povukli sa dnevnoga reda sjednice je treća po redu odluka o prodaji zemljišta PZ Mišnjak.

Prošlu su godinu procijenili vrijednost zone na 24,8 milijuna kuna tj. cca 300 kn/m2. Nije bilo zainteresiranih za kupovinu.

Zatim su ove godine pokušali ponovno, cijenu spustili za trećinu, na 17 milijuna kuna (cca 200 kn/m2). Ni ovaj put nije bilo zainteresiranih.

 

Sada predlažu Gradskom vijeću da dodatno spusti cijenu, odluči koja će biti, ali uz preporuku da ne bude niža od 21 €/m2. U obrazloženju stoji da Grad Rab ima obvezu do 2021. godine staviti u funkciju 67% raspoložive površine, odnosno u istom roku zaključiti barem 11 ugovora s poduzetnicima, ali ne navode koje su posljedice ukoliko isto ne postigne. Mogu samo nagađati da Grad neće dobiti planiranih 8 milijuna kuna iz EU fonda, što znači da će Grad snositi kompletan trošak dovršetka projekta, od gotovo 15 milijuna kuna. Nije EU glupa, znaju kakvi diletanti vode hrvatske razvojne projekte i kako se novac baca u vjetar.

Gradonačelnik nije spreman donijeti odluku o daljnjem smanjenju cijene zone, odnosno priznanju kako je projekt propao, pa lopticu baca gradskom vijeću, gdje bi veliki hdzovski investicijski wunderkindi (Željko Peran, Boris Bačić, Slobodan Frankić, Kristijan Fafanđel, Željko Dumičić, Nikica Španjol i Martina Kordić) takvu riskantnu odluku trebali donijeti. Olako po glogu tuku.

Ne vjerujem da je povlačenje točke kraj rasprodajne trakavice na Mišnjaku. Nikola mora prodati građevinsku zonu pod svaku cijenu – osim uvjeta EU, proračun mu je na staklenim nogama, prihodi od turističke sezone su ispod očekivanih, značajni investicijski projekti (Dom za starije, PZ Mišnjak su propali, Pretovarna stanica samo cica novac), korisnika proračuna je previše, sada povisuje svima natrag plaće...

Pročitano 1246 puta