Ispiši ovu stranicu
Utorak, 07 Ožujak 2017 19:52

Mala i učinkovita javna uprava koja će biti istinski servis građanima

Bolji otok Rab nije moguće stvoriti samo drastičnim restruktiriranjem javnih službi već je nužno iz temelja promijeniti ustrojene paradigme razvoja koji su prisutni kako na upravljačkoj tako i osobnoj razini otočana. Međutim, negdje treba početi... Plaća i naknade nisu jedini kriteriji vrednovanja djelatnika, ali su bitan izvor rashoda, posebice kada razultati izostaju.  

Kvalitetno ljudstvo, odnosno vodstvo potrebno je adekvatno platiti, međutim ne nauštrb javnih projekata i ulaganja u komunalnu infrastrukturu. U trenutku kada se novac kao jedini motivacijski faktor djelovanja javnih ličnosti odstrani, onda možemo računati na pojavu novca kojim će se financirati korisni programi i ljudstvo. Zapošljavanja gdje se mjesecima unaprijed zna za koga su planirana postati će prošlost. Upravo u tom smislu nužno je i preispitati plaće javnih službi kao i naknade za rad u vijeću i odborima.

Primjerice, dogradonačelnička funkcija u Gradu Rabu gotovo je ceremonijalna, bez da građani znaju koja su njegova zaduženja, odgovornosti i nadležnosti. Novisno o tome kolika je angažiranost na toj javnoj funkciji i da li je radno mjesto opravdano - rezultati izostaju ili nisu jasno i redovito prezentirani građanima. Ovlasti dogradonačelnika nisu jednake gradonačelničkim ovlastima stoga ne može imati niti odgovornost za provedbu programa kao što nije ni potpisnik relevantnih dokumenata. Postavlja se pitanje - čemu onda to radno mjesto služi?

Mjesto se popunjavalo po političkoj liniji, nije se inzistiralo na stručnoj i ideološkoj neovisnosti i služilo je svrsi pružanja još jednog radnog mjesta lojalnom kadru. Dogradonačelničko mjesto u maloj sredini nije potrebno radno mjesto, ono može nastaviti postojati, ali isključivo s volonterskom/savjetodavnom naravi.

Kroz dugogodišnje stranačko i interesno kadroviranje gradska je uprava postala glomazni i neučinkoviti birokratski aparat - sam sebi svrhom! Ne samo da se nije učinilo ni približno dovoljno za poboljšanje života na otoku, javne su službe postala kočnica razvoju, a istovremeno omogućavatelj i promicatelj štetnih projekata (UPU-i, Zračna luka Rab, pretovarna stanica, uhljebljivanja lojalista i rodbine...). Zapošljavanje kadra vršilo se prema stranačkom i interesnom ključu, često uz prilagođavanje natječajnih uvjeta ili čak bez poštivanja zakonskih procedura. Vizija razvoja čelnih ljudi u Gradu Rabu je dotrajala kao i metodika rada, razina transparentnosti i način rukovanja javnim novcem nisu na primjerenoj razini. Okosnica javne politike bazirala se na lošem planiranju, na lošem kadroviranju, lošoj provedbi i, posljedično, lošem rezultatu.

Javna su se sredstva godinama trošila netransparentno, bez jasnih cilljeva i na investicije posve neusuglašene s potrebama i mogućnostima proračuna Grada. Dugi niz godina izglasavali su se proračuni u kojima je prihodovna i rashodovna strana bila u potpunom nesrazmjeru, iznova su se navodili projekti koje se nikada nije zgotovilo, najavljivali su se novi znajući da se u njihovu realizaciju nikada neće ići, započinjalo se sa svrhom stvaranja nagaznih mina za buduće administracije, stvarale su se nove stavke za koje je bilo nejasno na koji način će se realizirati, trošilo se bez nadzora... Razvojna politika otoka uvijek se mijenjala na četverogodišnjoj razini umjesto da se promišljala desecima godina unaprijed.

Objektivno govoreći, broj djelatnika Gradske uprave je preveliki i neprimjeren broju građana i veličini naše lokalne samouprave. Učinkovitost, odnosno omjer utroška na plaće i naknade, a rezultati tj. posljedice koje iz njihovog lošeg rada i odluka proizlaze - evidentne su i učestale.

Reforma gradske uprave obuhvatiti će upravno uređenje pa će tako biti utvrđeni novi pročelnički odjeli tj. njihov broj smanjen.Treba se othrvati od uvriježenog mišljenja da je javna uprava garancija stabilnosti radnoga mjesta ili mjesto uhljebljivanja. Gradska uprava ne može biti generator radnih mjesta već kreator povoljnih uvjeta za rad privatnom sektoru i privatnim inicijativa (uz selekciju kvalitetnih projekata koji su dopustivi s obzirom na više ciljeve), a poslove iz tog segmenta može preuzeti samo u onom slučaju kada privatni investitori nemaju financijsku snagu i interes za potrebne projekte. Sredstva koja inače odlaze na plaće i naknade biti će kroz racionalizaciju radnih mjesta i službenih funkcija preusmjerena u financiranje javnih projekata, otplatu dugova i promjene dokumentacijskih podloga.

Pročitano 6487 puta